Lakka Kivitalo nousee
Lakka Kivitalot Rakentajan tarina
Rakentajan tarina, Lakka Kivitalot
Talo Hurskainen keittiö
Talo Hurskainen OH

Rakentajatarina Hurskainen & Pihlajaniemi

Tässä rakentajatarinassa tutustutaan Joensuulaisen Hurskainen & Pihlajaniemi -perheen rakentaja-arkeen. Perhe rakentaa Lakka Kivitaloa Joensuun Karhunmäkeen. Uusimmat kuulumiset ovat artikkelissa päällimmäisenä.

KEVÄT – MUUTTOPÄIVÄ KÄSILLÄ

Ero siitä vaan tulee! Näin kaverit väittivät Maaritille ja Jussille rakentamisajatusten tultua julki. Nyt talo alkaa olla valmis ja muuttoon on enää yksi yö.

Tunnelmat ovat helpottuneet, vaikka tekemistä on vielä paljon. Ilmanvaihtokonetta asennetaan parhaillaan ja siivoojat viimeistelevät yläkerran makuuhuoneita muuttokuntoon. Rakennustarkastajaakin odotellaan muuttotarkastuskäynnille. Projekti on opettanut paljon, eikä ihmisenä kasvamiseltakaan ole onneksi voitu välttyä!

Kysyimme rakentajapariskunnalta tärkeän kysymyksen: Oliko kaikki vaivan arvoista? Katso videolta viime hetken tunnelmia ennen muuttopäivää.

SYKSYN TILANNEKATSAUS – SÄHKÖT ON VEDETTY JA LATTIAT VALETTU

Eletään syyskuun loppupuolta, ja Maarit Pihlajaniemen ja Jussi Hurskaisen taloprojekti on edennyt silminnähden sitten kesäkuisen juttutuokion – niin kuin tietysti olettaa sopiikin. Kolmen kuukauden aikana talolle on tullut korkeutta täyden kerroksen verran, lattiat on valettu ja sähköt vedetty.

Sen verran näyttävä ilmestys keskeiselle paikalle Joensuun Karhunmäkeen nouseva talo alkaa olla, että sitä on ehditty luulla uudeksi kaupaksikin.

– Pitäisiköhän perustaa edes kioski, kun asiakaskuntakin tuntuisi olevan valmiiksi olemassa, Maarit ja Jussi naureskelevat.

Aivan käsikirjoituksen mukaan kaikki ei ole kuitenkaan sujunut. Kesällä aikatauluun tuli takapakkia, ja alkuperäinen haave siitä, että vuosi vaihtuisi uudessa kodissa, on jouduttu hylkäämään. Runko on uuden suunnitelman mukaan pystyssä lokakuun loppuun mennessä, ja muuttopäivä tammikuun lopussa.

– Jälki on ollut tosi hyvää, mutta aikataulujen suhteen tuli urakoitsijan kanssa informaatiokatkos, Maarit tyytyy toteamaan.

Mikään katastrofi kuukauden viivästys ei ole, ja sitä lukuun ottamatta kaikki on sujunut ilman sen suurempia ongelmia – jopa budjetti on pitänyt, vaikka arkkitehti sen ylittymisestä kovasti varoitteli.

Odottavan aika on kuitenkin pitkä, kuten kaikki talonrakentajat hyvin tietävät.

– Kivitalon rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä. Naapurin puutaloon tulivat valmiit seinäelementit, ja se näytti valmistuvan päivässä, Jussi toteaa.

Ei ole helppoa ollut Maaritillakaan. Kontrollifriikiksi tunnustautuvalle naiselle taloprojekti on kova koettelemus.

– Tämä on minulle paranemisprosessi – joku muukin saa päättää jostain, Maarit hymyilee.

Lakan toimintaan Maarit ja Jussi ovat olleet erityisen tyytyväinen myös rakennusprojektin aikana.

– Lakan Jussi (myyjä Jussi Kakkonen) on käynyt täällä usein ja huolehtinut, että asiat etenevät, kaima Hurskainen kiittelee.

Kakkosen neuvosta taloon tulee myös moderni kodinohjausjärjestelmä.

– Sellaisesta emme edes tienneet ennen kuin Jussi vinkkasi.

 

TOUKOKUU 2016 – HUIVI HEILAHTI JA PAPERIT LENSIVÄT

Lakka Kivitalot Rakentajan tarina

– Porukka varoitteli, että älkää vaan ruvetko rakentamaan, siitä ei seuraa muuta kuin ero. Mutta tosi leppoisaa tämä on ollut, hymyilevät joensuulaiset Maarit Pihlajaniemi ja Jussi Hurskainen.

Pihlajaniemen ja Hurskaisen Lakka Kivitalo nousee uudelle asuinalueelle Joensuun Karhunmäkeen. Pariskunnan lisäksi taloon muuttavat perheen kolme lasta, iältään 6-16 vuotta.

Mutta miksi Lakka Kivitalo?

– Lakka valittiin toimittajaksi, koska se on paikallinen ja moni tuttava kehui sitä, Hurskainen kertoo.

Ainakin toistaiseksi odotukset ovat täyttyneet.

– Todella nopeasti Lakan porukka laski kustannukset. Myös yhteydenpito on ollut äärettömän hyvää, Jussi Hurskainen kehuu.

Urakkaa helpottaa se, että Lakka pystyy toimittamaan työmaalle käytännössä kaiken: rungon materiaalipaketin, kattomateriaalit, tasoitteet, rappaustuotteet, pihakivet, valmisbetonit ja niin edelleen.

Taloon tulee 216 neliötä, ja kun valmiista mallistosta ei löytynyt täysin mieleistä, piirrätti Pihlajaniemi talon arkkitehti Kristiina Mäntysellä. Pääsuunnittelijana toimii Karri Vaakanainen.

– Käytännöllisyys oli ratkaisevaa, ja valmiissa pohjissa oli kaikissa joku juttu, joka häiritsi, Maarit Pihlajaniemi kertoo.

Pihlajaniemi ja Hurskainen toivoivat pohjaratkaisua, joka olisi nimenomaan heille suunniteltu. Mäntysen ehdotuksesta heti sisäänkäynnin viereen laitettiin huone ulkovaatteille ja talon keskelle yksi iso tila, jota muut huoneet ympäröivät.

– Loppujen lopuksi hintakin oli ihan samaa tasoa valmiin ratkaisun kanssa. Muutaman kerran siinä huivi heilahti ja paperit lensivät, mutta lopputulokseen olivat kaikki tyytyväisiä, Pihlajaniemi ja Hurskainen naureskelevat.

Projekti etenee niin, että juhannuksen jälkeen päästiin valamaan, ja runko ja ikkunat ovat aikataulun mukaan paikallaan lokakuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen alkaa tasoitetyöt. Vuodenvaihteessa perhe Pihlajaniemi-Hurskainen asuu uudessa kodissa – ja sitähän ei estä mikään.

– Vuodenvaihteessa muutetaan, sanoi kuka mitä tahansa, pariskunta hymyilee.

 

Talo HurskainenTalo Hurskainen tieltä

Talo Hurskainen takapiha

Maarit Pihlajaniemen ja Jussi Hurskaisen Lakka-kivitalon valmistumista seurataan sivulla www.lakka.fi/ideat/rakentajatarinat.