Porin pienkerrostalotyömaa
Lakka Kivitalot
Lakka Kivitalot

Pienkerrostalo LAKKA EMH-400 -eristeharkoista

Yhteensä 11 asuntoa käsittävä kiinteistö valmistuu Poriin vuoden 2016 syksyllä. Kyseessä on harvinainen rakennustapa, sillä useimmiten kerrostalot rakennetaan elementeistä.

 

Teksti: Tanja Hakala  Kuvat: Johanna Lehtinen

 

Porin Korjausrakennus Oy on tekemässä poikkeuksellista hanketta, sillä koko kerrostalo valetaan alusta loppuun eristeharkoista. Kohde on yritykselle pilottihanke. Valuharkkorakentaminen elementtien sijaan oli oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto.

– Rakenteilla olevan talon yhteydessä on vanha omakotitalo, jonka olemme aiemmin peruskorjanneet seitsemäksi asunnoksi. Työskentely-ympäristö on ahdas myös tiiviisti rakennetun puutaloalueen vuoksi. Voimme nostella harkkoja käsin, eivätkä isot koneet häiritse toisen talon asukkaita, kertoo Porin Korjausrakennus Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Perttula.

 

Paaluttamista ei tarvittu

Kolmikerroksinen talo ladotaan ja valetaan harkoilla valetun pohjalaatan päältä alkaen. Perttula kertoo ympärillä olevien rakennusten olleen suurin syy siihen, miksi paaluperustukseen ei lähdetty.

– Vanhat, arvokkaat rakennukset eivät todennäköisesti olisi kestäneet vaurioitta paaluttamisen aiheuttamia tärähtelyjä.

Tontilta pois kuljetettu maa-aines painaa saman verran kuin päälle rakentuva kerrostalo. Näin ollen maa ei enää painu talon painosta alemmas kuin mitä se valmistumishetkellä on.

 

Harkkorakentamisesta hyötyy loppukäyttäjä

Eristeharkkoja käyttämällä kerrostalosta tulee tiivis ja kestävä kivitalo. Lämmityskustannuksissa loppukäyttäjä säästää huomattavasti esimerkiksi puurakenteiseen taloon verrattuna.

– Myös äänieristys on oleellisesti parempi kuin puurakenteisessa talossa. Betonirungon lisäksi välipohjat ovat paikalla valettuja, ja näin saavutimme palo- ja konstruktiotekniset asiat helpommin ja paremmin kuin puurakenteisessa, Perttula lisää harkkorakentamisen etuja.

Normaalisti julkisivuna olisi rapattu kivipinta, mikä merkitsisi melkoista helpotusta huoltoväliin, mutta koska kiinteistö sijaitsee puutaloalueella, sanelee asemakaava ulkoverhoukseksi puun. Puuverhoiltu kerrostalo sopii alueen yleisilmeeseen hienosti, ja on sekä kauniin että erikoisen näköinen valmistuttuaan.

 

Pienyrittäjän helpotus

Toimitusjohtaja Juha-Pekka Perttula kääntyi Lakan Betonin puoleen tilatessaan harkkoja, sillä logistiikan ja ajansäästön kannalta on huomattava etu, että samalta toimittajalta saa tilattua enemmän kuin yhtä materiaalia.

– Pyrimme suosimaan kotimaista niiltä osin, kun se on mahdollista. Se, että saamme samalta yritykseltä muitakin materiaaleja, kuten pihakivet ja rappaustuotteet, helpottaa tekemistä. Säästämme kuljetuskustannuksissa ja asiointi on helppoa tutuksi tulleen ihmisen kanssa.

 

INFOBOKSI

Porin Korjausrakennus Oy

Perustettu 1975.

Juha-Pekka Perttula osti yrityksen vuonna 1986.

Työllistää kahdeksan henkeä.

Tekee pääasiassa jälkiasennushissejä taloyhtiöille, myös pientalo- ja kerrostalorakentamista.

Vahvuudet: Pitkä kokemus alalta vuosien saatossa.